Dolazi "Pričigin" s duhovitim pričama

Pričigin na otocima: Pogledajte kako su pisci pričama razgalili Cres i Lošinj

3.3.2024.

NOVI CIKLUS PRIČIGINA NA OTOCIMA: PRIPOVJEDAČI ODUŠEVILI LOŠINJ I CRES

Ovog vikenda započeo je novi ciklus Pričigina na otocima, ispostave kultnog splitskog festivala pričanja priča koja otocima donosi kvalitetan kulturni sadržaj izvan turističke sezone i povezuje ih mostom usmene književnosti. Ponovno su prvi na redu bili otoci Lošinj i Cres.

Pričiginsku postavu činili su Ivana Bodrožić, Zoran Maljković, Jelena Miholjević, Ivica Prtenjača i Ankica Tomić, uz moderaciju Patricije Horvat .

U Malom Lošinju program se održao u caffe baru Utopija, a u Cresu u Palači Moise, pred mnoštvom zainteresiranih slušača. Kao i obično na Pričiginu, vladala je vedra atmosfera i publika je razdragano pozdravila sve priče.

Ove godine program je obogaćen radionicom pisanja za srednjoškolce, koju je u Malom Lošinju vodio romanopisac Marinko Koščec uz sudjelovanje spomenutih pisaca i spisateljica. Osim toga, u oba je grada održano prijepodnevno druženje autor(ic)a s publikom.

Festival se održao zahvaljujući pokroviteljima Gradu Cresu, Turističkoj zajednici Grada Malog Lošinja i Jadranki turizam d.o.o.

U sklopu Pričigina na otocima održana tribina u Malom Lošinju

Održan drugi dan Pričigina na otocima: Pisci pripovijedali u Palači Moise

Pripovjedački festival gostuje na otocima

Pričigin stigao na otoke: održan prvi dan pripovijedanja

23.4.2023.

USPJEŠNO ZAVRŠEN PRVI PRIČIGIN NA OTOCIMA

U petak, 21. travnja, i subotu, 22. travnja, na otocima Cresu i Lošinju održano je prvo izdanje festivala Pričigin na otocima, „otočke ispostave“ kultnog splitskog festivala pričanja priča.

Na oba su otoka, u sklopu nacionalne manifestacije Noć knjige, održane po dvije priredbe: tribina „Čitaju li roboti elektroničke knjige“ i večer pripovijedanja priča.

Tribina je prvo održana u petak u Palači Moise u Cresu. Sudjelovali su Zoran Ferić, Suzana Matić i Nora Verde , uz moderaciju Patricije Horvat. Razgovaralo se o utjecaju digitalizacije i umjetne inteligencije na književnost kakvu je danas poznajemo. Na pitanje može li se, s obzirom na sve veće upletanje umjetne inteligencije u kreativni proces, spriječiti smrt ljudskog autora i smrt književnosti općenito, čulo se katastrofičnih, ali i optimističnih tonova. Sudionici su naglasili da je kreativnost imanentna ljudskim bićima i da će pojava umjetne inteligencije možda čak potaknuti autore da postanu kreativniji i nađu načine da stvore nešto još neviđeno i neponovljivo.

Na tribini u subotu u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju sudjelovali su Renato Baretić i Marinko Koščec, također uz moderaciju Patricije Horvat. Osim što su ponudili ozbiljna promišljanja o mogućem utjecaju umjetne inteligencije na književnost i o sve manjem broju čitatelja književnosti, autori su nasmijali okupljene svojim iskustvima s alatom Chat GPT. Razvila se i živahna rasprava s publikom.

Na objema je tribinama istaknuto da se književnost, kao i druge umjetnosti, zasniva na izlasku iz zadanih okvira te da nas upravo to ponajviše čini ljudima. Stoga je pred nama možda vrijeme u kojem ćemo čovječnost braniti traženjem i čuvanjem onoga što strojevi ne mogu. Možda će baš usmena književnost – kojoj je posvećen festival Pričigin – odnosno povratak usmenom pripovijedanju, biti ključno sredstvo borbe protiv prevlasti umjetne inteligencije, u književnosti i šire.

„Klasična“ pričiginska večer pripovijedanja prvo je u petak održana u Malom Lošinju. Nazočne je na početku pozdravio Dalibor Cvitković , direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Renato Baretić, koji je uz idejnog začetnika Petra Filipića pokrenuo ovaj festival 2007. godine, pričao je o dogodovštinama jednog „Pere“, istinitima ali „previše neuvjerljivima za fikciju“. Suzana Matić pripovijedala je o nesretnoj ljubavi prema Splićaninu Duji i o tome kako je u sedam koraka pokušavala preboljeti ljubavni brodolom, ali je na kraju završila slomljenih kostiju. U priči o nesreći koja nikad ne dolazi samaNora Verde se prisjetila zgode iz djetinjstva, kada je zajedno sa školskim prijateljima posjetila razrednicu koja je bolovala od čudnovate bolesti. Marinko Koščec razgalio je Lošinjane pričom provučenom kroz Lošinj i Muzej Apoksiomena a govorio je o nestanku jednog muškarca čiju je ženu smetalo što stvara nered po kući. Zoran Ferić, preuzevši identitet velečasnog, ispričao je događaj jednog 1. aprila, kada je glumio svećenika na vjenčanju, što se odrazilo na njegov ljubavni i erotski odnos sa suprugom.

Sljedećeg dana Pričigin je održan u Cresu, uz pozdravni govor gradonačelnika Marina Gregorovića. Renato Baretić pričao je tom prilikom dvije priče: jednu o makroekonomiji preljuba, kojom se kao znanstvenom temom bavio pokretač Pričigina profesor Petar Filipić, a drugu o poduzetničkoj ideji proizvodnji piva Ako Ima, koja se dotaknula Cresa, i u kojoj se Baretić pokazao kao izvrstan imitator različitih dijalekata. Marinko Koščec ispričao je satiričku priču o tome kako će se Hrvatska za stotinjak godina pretvoriti u raj na Zemlji. Ostali su sudionici ispričali modificirane verzije svojih priča od prethodnog dana.

Organizatori, sudionici i publika izrazili su zadovoljstvo održanim festivalom i nadu da će se festival Pričigin na otocima pretvoriti u tradiciju.

18.4.2023.

PRIČIGIN NA OTOCIMA: CRES I LOŠINJ

Festival pričanja priča PRIČIGIN, koji se u Splitu održava od 2007. i već je odavno stekao kultni status kod publike, ove se godine širi izvan granica Splita i Dalmacije. Gostovanjem na Cresu i Lošinju 21. i 22. travnja 2023.započinje novi projekt: Pričigin na otocima.

U dosadašnjih 16 izdanja splitskog Pričigina sudjelovalo je više stotina pripovjedača različitih profila: prije svih književnika, ali i novinara, glumaca, glazbenika i naratora iz drugih struka. Festival svake godine uživo prati četiri do pet tisuća gledatelja, a snimke festivalskih nastupa na YouTubeu samo je prošlog mjeseca pogledalo više desetaka tisuća gledatelja iz svih krajeva Hrvatske, što je dokaz da je Pričigin itekako izašao iz splitskih okvira. Potaknuti tom činjenicom, organizatori su odlučili iskoračiti iz Splita ne samo virtualno nego i uživo, dolaskom na otoke i neposrednim kontaktom s lokalnom publikom, kojoj žele pružiti kvalitetan kulturni sadržaj i sjajnu zabavu.

U dvodnevnom programu Pričigina na otocima nastupit će neki od najvrsnijih pripovjedača i pripovjedačica proteklih 16 godina splitskog Pričigina, ujedno istaknuta imena hrvatske književne scene: Renato Baretić, Zoran Ferić, Aleksandra Kardum, Marinko Koščec, Suzana Matić, Nora Verde .

U sklopu nacionalne kampanje Noć knjige u poslijepodnevnim će se satima oba dana održati tribina "Čitaju li roboti elektroničke knjige?“, u kojoj će gostujući autori i autorice u interakciji s publikom pokušati odgovoriti na pitanje hoće li književnost opstati u doba umjetne inteligencije i kako knjigu približiti mladim naraštajima, potpuno uronjenima u svijet modernih tehnologija. U večernjim će se satima pak održati „klasični“ pričiginski program: svatko od sudionika ispripovijedat će svoju priču, a teme će biti raznolike: ljubav, laži i prevare, uspomene na djetinjstvo i pogled u budućnost, tajne, blamaže…

Program festivala Pričigin na otocima:

Petak, 21. 4. u 17.00 sati, Cres, Palača Moise: tribina "Čitaju li roboti elektroničke knjige? (Hoće li književnost opstati u doba umjetne inteligencije?)", sudjeluju: Zoran Ferić, Marinko Koščec, Suzana Matić; moderira Patricija Horvat

Petak, 21. 4. u 20.00 sati, Mali Lošinj, Muzej Apoksiomena: Pričigin, sudjeluju: Renato Baretić, Zoran Ferić, Aleksandra Kardum, Marinko Koščec, Suzana Matić, Nora Verde; moderira: Patricija Horvat

Subota, 22. 4. u 17.00 sati, Mali Lošinj, Muzej Apoksiomena: tribina "Čitaju li roboti elektroničke knjige? (Hoće li književnost opstati u doba umjetne inteligencije?)", sudjeluju: Renato Baretić, Aleksandra Kardum, Nora Verde; moderira Patricija Horvat

Subota, 22. 4. u 20.00 sati, Cres, Palača Moise: Pričigin, sudjeluju: Renato Baretić, Zoran Ferić, Aleksandra Kardum, Marinko Koščec, Suzana Matić, Nora Verde; moderira: Patricija Horvat


Ulaz na sve programe festivala je BESPLATAN.

Festival Pričigin na otocima organizira Udruga Pričigin, pod pokroviteljstvom Grada Cresa i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, medijskim pokroviteljstvom Tportala, Nacionala i Radija Nacional te u partnerstvu s Muzejom Apoksiomena u Malom Lošinju i Palačom Moise u Cresu.