Udruga za promicanje kulturnih i umjetničkih aktivnosti Pričigin počela je 2007. godine organizirati Festival pričanja priča Pričigin na tragu suvremenih svjetskih i posebno europskih trendova, u želji da se u Splitu (i Hrvatskoj) aktivira postojeća kritična masa ljudi, prije svega istaknuti pojedinci među piscima, glumcima, redateljima, glazbenicima, obrazovnim radnicima, izdavačima, bibliotekarima, kao i predstavnici drugih profesija (političari, menadžeri, ekonomisti, pravnici...), koji bi pridonijeli tom posebnom vidu suvremenog umjetničkog djelovanja.

Idejni je začetnik festivala Petar Filipić, koji je bio na čelu Pričigina do kraja 2022. godine. Umjetnički direktor (2007. – 2016. i 2022.) prvo je bio Renato Baretići nakon njega Nebojša Lujanović (2017. – 2019. i 2021.). Godine 2023. vodstvo festivala preuzele su Maja Vrančić kao izvršna direktorica i Patricija Horvat kao umjetnička direktorica festivala.

Izvorno utemeljen na zamisli da poznati pisci, i hrvatski i strani, pripovijedaju živoj publici svoje još neobjavljene priče, one što ih pišu u osami, Pričigin je već druge godine izrastao u nešto mnogo veće, u pravi festival pričanja i, još važnije – slušanja. U vrijeme kada više nitko nikoga ne sluša i svatko svakoga prekida u govorenju, Pričigin se pretvorio u manifestaciju pozornog slušanja i veselja, sve brojnije posjećenu. Tijekom godina iskristaliziralo se i da su priče uglavnom zabavnog karaktera, s naglaskom na karikiranju svakodnevnice i ljudskih osobina, često usmjerene prema razbijanju stereotipa i tabua, zbog čega Pričigin među ostalim pridonosi razumijevanju raznolikosti i kritičkoj svijesti društva.

Pravila Pričigina jednostavna su: svi sudionici svakog programa po desetak minuta pričaju svoju priču na istu, unaprijed zadanu temu; nema čitanja s drugih pomagala, samo pripovijedanje pred brojnim auditorijem. I tako četiri do pet dana godišnje, s najčešće dva tematska programa dnevno, međusobno različita po temama kao i po pripovjedačima.

Tijekom godina u sklopu Pričigina odvijala su se i druga atraktivna događanja: promocije knjiga uglednih autor(ic)a; program „Pričigin narodu”, koji se temeljio na pričama iz publike; burza pročitanih knjiga, gdje su se uz pomoć vage i metra razmjenjivale identične količine štiva, stranica i korica...

Kao tematski zasebna manifestacija već godinama se pod okriljem Pričigina organizira i Dječji Pričigin , na kojem svoje priče na zavičajnom jeziku pričaju osmoškolci. Time se nastoji potaknuti djecu na kreativno izražavanje, probuditi u njima ljubav za književnost te, s obzirom na to da su njihove priče uglavnom na čakavici, očuvati kulturnu baštinu podneblja.

Pričigin je danas jedna od najmasovnije posjećenih priredbi u kulturnom kalendaru Splita i kulturni brend grada. U dosadašnjim izdanjima splitskog Pričigina sudjelovalo je više stotina pripovjedača različitih profila: prije svih književnika, ali i novinara, glumaca, glazbenika i naratora iz drugih struka. Već se odavno govori fenomenu Pričigina, koji u četiri do pet pričalačkih dana uživo prati četiri do pet tisuća gledatelja, a snimke festivalskih nastupa na YouTubeu dosad su pogledali desetci tisuća gledatelja iz svih krajeva Hrvatske, što je dokaz da je Pričigin itekako izašao iz splitskih okvira.

Potaknuti tom činjenicom organizatori su 2023. godine odlučili iskoračiti iz Splita ne samo virtualno nego i uživo, dolaskom na jadranske otoke i neposrednim kontaktom s lokalnom publikom, kojoj žele pružiti kvalitetan kulturni sadržaj i sjajnu zabavu. Zbog toga su pokrenuli projekt Pričigin na otocima, u sklopu kojeg su održana gostovanja na Cresu, Lošinju, Rabu i Hvaru. Projekt se nastavlja i na drugim otocima, a očekuju nas i u gradovima na kopnu. Veselimo se novim mjestima i upoznavanju uživo s vjernom pričiginskom publikom.