Povodom Svjetskog dana pripovijedanja, 20. ožujka, od 2010. godine u suradnji s OŠ Grohote na Šolti organiziramo Dječji Pričigin – festival pričanja priča na zavičajnom govoru. Dječji Pričigin svake se godine održava u posljednjem danu (u subotu) našega godišnjeg programa.

U natječaju koji raspisuje OŠ Grohote mogu sudjelovati učenici svih osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije, koje mentoriraju njihovi nastavnici. Tema nije određena, priča se prepušta kreativnosti učenika. Sve pristigle priče objavljuju se u zborniku Ča-more-judi.

Deset odabranih priča njihovi autori (učenici) pripovijedaju na završnici Dječjeg Pričigina, posljednjeg dana festivala Pričigin. Tom prilikom tročlani žiri odabire tri najbolje priče, a svi sudionici bivaju nagrađeni poklon-paketima, priznanjima i odlaskom na zajedničko druženje u pizzeriju ili neki drugi restoran.


 18.1.2024.

Dječji Pričigin 2024. – poziv za sudjelovanje na festivalu pričanja priča na zavičajnom govoru

Osnovna škola Grohote objavila je Poziv za sudjelovanje na Dječjem Pričiginu 2024., čiji tekst prenosimo u nastavku. Rok za slanje prijava jest 8. ožujka 2024. Potrebni dokumenti mogu se preuzeti na poveznici .

Poštovani učenici/ce i učitelji/ice,
pozivamo vas nasudjelovanje na Dječjem Pričiginu 2024. Završnica Dječjeg Pričigina održat će se u subotu, 23. ožujka 2024. godine u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split (Središnjica, Ulica slobode 2), s početkom u 10:00 sati, nakon čega slijedi druženje sudionika i njihovih mentora uz prigodni domjenak.
Pravo natjecanja imaju svi učenici osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije (od 1. do 8. razreda) koji pišu/govore narječjem užeg zavičaja.
Tema nije definirana te ovisi o kreativnosti učenika. Deset (10) odabranih priča autori/učenici će ispričati (ne čitati) na završnici Dječjeg Pričigina.
Rad pisan na narječju užeg zavičaja mora sadržavati:
ime i prezime autora/učenika
razred koji pohađa
ime i prezime mentora/učitelja
naziv škole
mail adresu mentora/učitelja
mail adresu škole
Prijavnice za natječaj i radove treba poslati u elektroničkom obliku s naznakom Prijava za Dječji Pričigin najkasnije 8. ožujka 2024. na adresu knjižnice OŠ Grohote:
dragana.duric1@skole.hr
Sve pristigle priče bit će objavljene u zborniku Ča-more-judi, koji će dobiti svi učenici koji su poslali svoje radove na natječaj kao i njihovi mentori.

Više informacija o dosadašnjim izdanjima Dječjeg Pričigina možete pronaći u nastavku.

Dječji Pričigin 2023.

Dječji Pričigin 2021. – poziv na sudjelovanje

Arsen Kojdić i Ćikulota iz OŠ Bol, Bol osvojili su Dječji Pričigin 2019.

Dječji Pričigin 2018.

Dječji Pričigin 2017.

Dječji Pričigin 2016.

Dječji Pričigin 2015

Sićanja, ufanja, dežgracije i berekinade – na Dječjem Pričiginu 2014

Naj-pripovjedači Dječjeg Pričigina 2013.

Dječji Pričigin 2012.

Dječji Pričigin 2011.

Dječji Pričigin 2010.