Sedamnaesto izdanje Pričigina održalo se u Splitu od 19. do 23. ožujka 2024. pred više od dvije tisuće gledatelja uživo dok je live stream pratilo desetak tisuća gledatelja i još će mnogi zacijelo naknadno gledati snimke na YouTubeu. Festival se održao na tri lokacije: većina programa tradicionalno u amfiteatru Doma mladih, dva programa u obližnjem Baraka BBQ & Brew Baru, koji je bio zlatni donator festivala, te Dječji Pričigin u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Pljesak koji je prve večeri trajao sve dok se na platnu prikazivao video posvećen Viktoriji Šižgorić Zorić, producentici festivala koja nas je prošle godine prerano napustila, ostat će zapamćen kao pečat ovogodišnjeg festivala. Izvršna direktorica Maja Vrančić u uvodnom je govoru objavila da od ove godine nagrada za pobjednika Dječjeg Pričigina nosi ime „Viktoria“ i upravo je prošlogodišnja dobitnica prve nagrade, Lara Prlić, pričom o risu Goranu otvorila ovogodišnji Pričigin.

“Split za napredne” bio je prvi program festivala. Pod moderatorskom palicom umjetničke direktorice festivala Patricije Horvat pripovijedali su pisci i spisateljice koji su se doselili u Split ili odselili iz njega: Katja Grcić, Tanja Mravak, Jelena Pervan, Boris Postnikov i Damir Šodan. Svoj odnos sa Splitom i pogled na splitski mentalitet opisali su nizom izvrsno osmišljenih priča u kojima je bilo i Hajduka i ispijanja kava, i luđačke vožnje po gradu i glumljenja džankija, i administrativnih zavrzlama i sviranja rocka na violini, i eksplozivnih i bajkovitih trenutaka.

Prve autorske večeri, uz Ivicu Ivaniševića i Dina Rađu, publika je uživala u razmišljanjima i reminiscencijama proslavljenoga sportaša na velike sportske uspjehe, ali i osebujna prijateljstva i male splitske dišpete i spačke.

Druga večer Pričigina bila je rezervirana za međunarodne goste i gošće. U tradicionalnom programu regionalnih spisateljica i pisaca, koji je ove godine nosio naziv “Splitopis”, voditelj Kruno Lokotar istraživao je kako Split izgleda u očima onih koji u njemu ne žive niti su u njemu rođeni. Pripovijedali su Lamija Begagić, Ana Duša, Ervin Hladnik Milharčič, Ivica Mijačika, Stefan Stanković i Milica Vučković.

Drugi dan festivala zaključen je programom irskih storytellerica i storytellera, koji su na temu “Split matters” pričali na engleskom jeziku, a predstavljali su ih Patricija Horvat i Marinko Koščec. John Carew nastupio je uz pomoć čarobnog štapa kojim upravlja vilama, duboko ukorijenjenima u irsku kulturu, Maria Gillen pričala je o irskoj glazbi, a i pjevala, a Eimear Burke pričiginsku je publiku odvela na putovanje mističnim drugim svjetovima uz pomoć srebrne grane.

Programom “Ča je pusta Londra kontra Splita grada” otvoren je treći dan Pričigina. Maja Klarić ugostila je koleg(ic)e putopisce: Gordana Nuhanovića, koji je pričao o doživljajima u politički trusnim područjima bivšeg SSSR-a; Gorana Blaževića, koji je prepješačio tisuće kilometara i prešao pustinju na devi; Janu Prević Finderle, koja je s ocem prohodala Camino de Santiago; Sašu Pjanića, koji je u Zapadnoj Sahari doživio i najljepše i najgore u životu; te Vedrana Bublu, koji je u manje od deset godina proputovao 65 zemalja svijeta pa se na koncu skrasio u rodnom Splitu oženivši se Kineskinjom.

Druga autorska večer, “Miris Splita”, bila je posebno emotivna. Voditeljica Ines Nosić izvukla je iz gošće Danijele Martinović sve što se u takvoj formi razgovora može poželjeti: suze, smijeh, iskrenost i poticajne misli.

Četvrta večer započela je “Splitkarenjem”, u kojem je Jasmina Žiljak ugostila profesionalne hrvatske storytellerice Sandru Grgas, Sanju Grginu, Martinu Hranj, Tinu Primorac i Zlatku Rodin. Publika je čula teoriju o tri nosiva stupa Splita, dječju bajku o pravim vrijednostima, pseudolegendu o nastanku imena Splita i Marjana, priču o odgoju djece na temelju stihova TBF-a i priču o tome zašto ne valja pizdit o Splitu kad nisi iz Splita.

Klasične pričiginske večeri u amfiteatru Doma mladih zatvorene su pričama o Hajduku pod naslovom “Cili Split poludi”. Tanja Radmilo kroz priče je vodila strastvene navijačice i navijače Đordanu Barbarić, Matu Prlića, Sonju Dvornik, Gorana Antonijevića, Magdalenu Mrčelu i Ljubu Pavasovića Viskovića. Pričalo se o trima ključnim životnim lekcijama naučenima zahvaljujući Hajduku; o zatvorskim doživljajima iz Remetinca; o englesko-dalmatinskom ratu u kojem pobjeđuje Hajduk; o tome kako nastaju snovi o Hajduku; o pobjedi „Našeg Hajduka“ nad Jehovinim svjedocima i o tome zašto su golf dvojka, odlasci na gostovanje i pohani batak dovoljni za potpunu sreću.

Posljednjeg dana, u subotu, u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića Željka Alajbeg vodila je tradicionalni Dječji Pričigin. Mali pripovjedači na zavičajnom jeziku i ove su godine oduševili, razina pripreme i izvedbe bila je bez pretjerivanja na razini odraslog Pričigina. Stručni žiri u sastavu Dunja KalilićVedran MatošićMarija Rakić Mimica i Damir Šarac imao je težak zadatak odabrati najbolje. Nagradu koja od ove godine nosi ime “Viktoria” dobio je Bartul Huljić iz OŠ Jelsa za priču “Sveti Luka izi pulentu”, drugo mjesto pripalo je Leoni Cigić iz OŠ Lučac za priču “Alisa u Zemlji posteje”, a treće Cviti Anandi Ilinčić, učenici OŠ Pujanki, za priču “Rokove mudante”.

Završna večer Pričigina bila je posebna poslastica: tom je prilikom Pričigin obilježio šezdeseti rođendan velikog književnika i prijatelja festivala, Predraga Lucića.

Patricija Horvat vodila je promociju zbirke koja sadržava brojne još neobjavljene Lucićeve pjesme “Južno dvorište I – II“. O izdanju su govorili Boris Dežulović, Damir Šodan i Siniša Vuković, a pjesme je čitala Mia Bujan. Večer, a i cijeli Pričigin, okončani su posebnom izvedbom “Melodija Greatest Splita“ u izvedbi Borisa Dežulovića i – po prvi put na sceni – Predragove kćeri Hane Lucić. Količina emocija, humora i satire u izvedbi tog dvojca, na opće oduševljenje i ovacije publike koja je prepunila prostor Barake, bila je savršeni zaključak prekrasnih pet dana Pričigina posvećenog Splitu, sedamnaestog po redu, pa sad ostaje samo jedva čekati naredni.

Više od četrdeset odraslih sudionika i jedanaestero malih genijalaca s Dječjeg Pričigina podignuli su ovogodišnji Pričigin posvećen Splitu još jednu stepenicu više, čime se potvrdilo kako je splitski festival pričanja postao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u regiji.

Ovogodišnji Pričigin održan je pod pokroviteljstvom Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije, međunarodne mreže Traduki, Culture Ireland te brojnih donatora i partnera.